Fotografie

Foto’s verkleinen voor je blog | Tips

Een fout die veel bloggers maken is het uploaden van foto’s in het originele formaat. Die foto’s van 3 MB stuk (of meer!) zorgen er voor dat je website ontzettend traag is en bezoekers kunnen daar hinder van ondervinden. Ook kost het je veel ruimte bij je hostingpartij, en eigenlijk onnodig. Daarnaast neemt Google de laadsnelheid van je website ook mee in de bepaling van je positie in de zoekmachine. Ik laat je vandaag zien hoe ik mijn foto’s klaar maak voor mijn blog, en dat zonder Photoshop!Foto’s verkleinen voor je blog

In deze wereld met supersnel internet zijn we eigenlijk ontzettend verwend geworden. Niet alleen verwachten we van online bestellingen dat ze de volgende dag geleverd worden, ook de snelheid van het laden van websites moet binnen the blink of an eye gebeurd zijn. Als ik naar mezelf kijk, dan geldt dat wel. Ik heb er echt een hekel aan als pagina’s maar half laden, of ontzettend langzaam. Vooral als je dan net ergens klikt als blijkt dat de pagina dan toch niet volledig geladen was. Voor mij dan dus reden om een website direct weer te verlaten (wat dan weer ‘goed’ is voor je bounce rate).

Nu lees ik regelmatig dat vooral WordPress-gebruikers een plugin gebruiken om afbeeldingen te verkleinen. Omdat sommige plugins de meta-data verwijderen en ontzettend veel inleveren op de kwaliteit van de foto raad ik die niet aan. Je moet dan alsnog een back-up van het originele bestand bewaren, en dan schiet je er qua schrijfruimte dus niets mee op.

foto's verkleinen voor je blog

Het optimale formaat

Voor mijn blog(s) maak ik foto’s met verschillende apparaten: voor Pixel Loes voornamelijk mijn spiegelreflexcamera, maar voor mijn blog Gewoon iets met Loes maak ik ook veel foto’s met mijn telefoon. Als je kijkt naar de afmetingen van de foto’s die een iPhone of een LG G5 maakt, dan zit zelfs daar verschil in. Omdat ik dat storend vind, snij ik dus altijd eerst de foto bij, naar een 10 x 15 verhouding. En soms heb ik een foto gemaakt waar ik alleen een uitsnede van wil gebruiken. Ik snij dan altijd in dezelfde verhouding bij.

Ik gebruik hetzelfde thema voor mijn beide blogs. Voordeel daarvan is dat ik de foto’s voor beide blogs in hetzelfde formaat kan gebruiken: 850 x 567 px. Ik gebruik Canva om een uitgelichte afbeeld voor een blog te maken, en daar heb ik de instellingen ook op dat formaat gezet. Als je dan toch een ander formaat foto gebruikt, snijdt Canva ‘m direct bij.

Gratis programma’s om foto’s te verkleinen

Ik weet dat veel fotografen en creatieve mensen Photoshop gebruiken. Zelf heb ik er geen licentie voor, en ook geen (weinig) ervaring mee. De kosten houden me eerlijk gezegd nog een beetje tegen om er mee aan de slag te gaan. Helemaal omdat er ook goede alternatieven zijn, helemaal voor het verkleinen van foto’s voor je blog.

De programma’s die ik gebruik:

Foto's verkleinen voor je blog2

De foto’s die ik wil gebruiken verzamel ik in een map in de Windows verkenner. Dan selecteer ik ze allemaal en sleep ze naar Picasa 3. Dan gebruik ik ‘bijsnijden’ om het optimale plaatje te maken. Zoals gezegd hou ik de verhouding op 10 x 15. Dan sla ik alles nogmaals op. Omdat ik vaak veel foto’s tegelijk wil resizen, gebruik ik BorderMaker. Daar geef ik aan dat de foto 850 pixels breed moet worden. Het leuke is dat je in BorderMaker ook direct een watermerk toe kunt voegen (als je dat wilt).

Tot slot heb ik dan ook nog IrfanView, wat ik gebruik om individuele foto’s te verkleinen. Via CTRL-R kun je de foto resizen naar elk formaat wat je wilt. En vervolgens kun je ‘m de foto dan opslaan. Overigens gebruik ik IrfanView ook altijd voor de gedownloade foto’s uit Canva. Als ik ze vanuit IrfanView nog een keer opsla, worden ze soms wel 30% kleiner (in bestandsgrootte).

So size does matter!

Voor web is het dus ontzettend interessant om je foto’s te verkleinen. En nu iedereen steeds meer online is op tablets en telefoons is het tonen van een ‘groot formaat’ foto ook helemaal niet meer relevant. Naast het formaat is het ook nog wel even handig om aan de ALT-omschrijving (alternatieve omschrijving) van je foto te denken, dat is dan ook weer goed voor de SEO!

Tot zo ver mijn tips voor foto’s verkleinen voor je blog. Welk programma gebruik jij om je foto’s te verkleinen? En welk formaat zet jij ze in? Ik ben benieuwd!

xx
Loes4 Comments

 1. Natascha

  januari 24, 2018 at 7:40 am

  Dank je wel Loes! Ik doe dit ook, omdat mijn gratis software ineens niet meer te gebruiken was. Ik wist dat het super slecht is ( mijn website is niet voor niets zo traag) maar had elke keer geen tijd om me erin te verdiepen. Ik ga aankomend weekend met deze blogpost ernaast aan de bak!

  1. pixelloes

   januari 24, 2018 at 8:47 pm

   Graag gedaan :-). Vooral IrfanView vind ik een aanrader. Zonder reclame, werkt super snel en maakt de foto’s echt een heel stuk kleiner. Zo werd mijn uitgelichte afbeelding van dit artikel zo’n 48 kb. Dikke prima! Succes komend weekend 😉

 2. Emiel

  maart 7, 2019 at 3:06 pm

  IrfanView heeft ook beeld optimalisatie, een van de vele mogelijkheden. Ik gebruik dit programma al 20 jaar voor de websites die ik maak. Een echte aanrader. Voor ingewikkelde beeldbewerking is Gimp een aanrader en evenals IrfanView kostenloos.

  1. pixelloes

   maart 7, 2019 at 3:17 pm

   Wat leuk om te horen! Gimp ken ik van naam inderdaad ook. Zelf ben ik niet gewend om er mee te werken, dus als ik dat zou willen gebruiken, moet ik me er in verdiepen. Voor nu heb ik toch gekozen voor een abonnement op Lightroom.

Leave a Reply