Wat is het verschil tussen Canon EF en EFS objectieven?

16 January 2018By 4

Toen ik op zoek ging naar een nieuwe camera wilde ik er eigenlijk ook graag een nieuw objectief (lens) bij. Alleen zag ik door de bomen het bos niet meer. Wat is nu het verschil tussen een Canon EF en EFS objectieven? Ik zocht het voor je uit en kwam er achter dat Canon eigenlijk nog een type objectief heeft. Ik ga het allemaal uitleggen.

Canon dus

Omdat ik dus in het bezit ben van een spiegelreflex camera, kijk ik naar lenzen die daar geschikt voor zijn. Daarom bijvoorbeeld geen uitleg over de Nikon. Overigens zijn er ook merken als Sigma en Tamron die ook objectieven maken die geschikt zijn voor Canon camera’s. Als je in de ‘naam’ van de lens niet kunt zien waar hij geschikt voor is, kun je het vaak wel terug vinden in de omschrijving. Bij Canon kun je in de naam al zien met welk type lens je te maken hebt.

Het verschil tussen Canon EF en EFS objectieven

Eigenlijk heeft Canon 3 typen objectieven. Naast de EF en de EFS bestaat ook de EF-M nog. De EF-M is speciaal bedoeld voor de EOS M-camera’s. En omdat ik daar geen gebruik van maak, valt die (gelukkig) af. Blijven dus EF en EFS over.

EF

Het EOS-camerasysteem van Canon werd oorspronkelijk in 1987 geïntroduceerd. Daar werd gebruik gemaakt van een EF-lensvatting (EF = electronic focus). Voor het eerst waren lenzen elektronisch verbonden met het toestel. Dat betekent dat alle communicatie tussen lens en camera elektronisch is, waardoor de gegevensoverdracht zeer nauwkeurig en realtime is. Canon was de eerste die de motor voor aansturing van de lens in de lens zelf bouwde (in plaats van in de camera). Alle EF-lenzen kunnen worden gebruikt met alle EOS-camera’s die ooit zijn gemaakt (voor EOS-M heb je wel een adapter nodig, maar dat kan dus in theorie ook) (bron).

wat is het verschil tussen canon EF en EFS objectieven(1)

Dit is mijn EF-lens: zoals je ziet staat het in de omschrijving op de lens zelf.

EFS

De EFS-lenzen, geïntroduceerd in 2003, zijn specifiek gemaakt voor EOS spiegelreflexcamera’s met een compacter formaat sensor (ook wel een crop-sensor of APS-C sensor genoemd). De ‘S’ in EFS wordt volgens Canon gebruikt voor Small image circle (kleine afbeeldingscirkel) of Short back focus. Het objectief  moet al het binnenkomende licht op de sensor laten komen, en omdat het oppervlakte van een crop-sensor kleiner is, kunnen de onderdelen van het objectief ook kleiner blijven. De lenzen zijn licht qua gewicht en daardoor makkelijk(er) mee te nemen. Short back focus houdt in dat de achterkant van het objectief (het laatste element) dichterbij de sensor geplaatst kan worden. Dat kan dus bij camera’s met een ASP-C sensor, bij een Full Frame Camera is een EFS objectief niet te gebruiken (dan moet je dus een EF objectief kiezen) (bron).

wat is het verschil tussen canon EF en EFS objectieven(1)

Mijn EFS lens. Deze lens kan dus niet gebruikt worden op een full frame camera (zoals de Canon EOS 1D, 5D of 6D).

wat is het verschil tussen canon EF en EFS

Of een lens EF of EFS is, kun je dus vaak zien aan de omschrijving, maar ook aan het gekleurde puntje op de lens zelf: EF-objectieven hebben een rode punt (rechts) en EFS objectieven hebben een wit vierkantje. Omdat mijn camera een ASP-C sensor heeft (een crop-sensor) kunnen beide objectieven op mijn camera.

Maar hoe weet je dan wat er op je camera past?

Als je het objectief van de camera haalt, zie je dat er boven de opening van de lens 2 tekens te zien zijn: het rode puntje en het witte vierkant. Dat betekent dat deze camera zowel EF als EFS objectieven aan kan. Heeft de camera alleen een rode punt, dan kunnen er alleen EF objectieven op.

wat is het verschil tussen canon EF en EFS objectieven(3)

Zoals je ziet heeft deze camera een rode stip en een wit vierkantje, dus hier kunnen zowel EF als EFS objectieven op.

Ik hoop dat ik je zo duidelijk heb kunnen maken wat het verschil tussen Canon EF en EFS objectieven is. Heb je een vraag? Laat ‘m dan achter in de comments, dan zal ik kijken of ik die kan beantwoorden!

xx
Loes