Mijn nieuwe Canon EOS 80D | En de eerste foto’s die ik er mee maakte

10 January 2018By 4

Mijn nieuwe Canon EOS 80D is de reden dat ik met Pixel Loes ben begonnen: een nieuwe camera kopen levert zoveel vragen op! Welk merk, welk type, waar moet ik op letten, en meer van die vragen. Een aantal vragen zal ik in de komende tijd proberen te beantwoorden. Vandaag wil ik je eerst laten zien waarom ik voor de EOS 80D ben gegaan, hoe de camera er (in de basis) uitziet en de eerste foto’s die ik er mee maakte.To spiegelreflex, or not to spiegelreflex?

Toen ik begon met bloggen, had ik alleen een compact camera. En een mobiele telefoon uiteraard, die ook foto’s maakte. Maar toch kreeg ik het niet voor elkaar om een foto te maken zoals ik wilde. Op vakantie wel hoor, maar dan heb je zon, blauwe lucht, en dus veel licht (en weinig moeilijkheid in het maken van foto’s). Maar binnen met beperkt licht kreeg ik het niet voor elkaar. Laat staan dat ik van die mooie foto’s kon maken waarbij je het onderwerp in kwestie scherp op de foto kreeg en de achtergrond wazig. Hoe ik ook probeerde, het lukte gewoon niet.

Toen stelde mijn vader voor om zijn oude spiegelreflex camera te gebruiken (een Canon EOS 450D) met een f1.8 50mm lens. Er ging een wereld voor me open! Ik kreeg het ineens voor elkaar om productfoto’s te maken zoals ik dat wilde! Nu zijn we 2 jaar verder en ik vond dat het tijd werd voor een eigen camera. Het afgelopen jaar heb ik flink gespaard en in eerste instantie wilde ik graag voor de Canon EOS 6d MarkII gaan. Maar aangezien die bijna onbetaalbaar is (en ik geen professionele fotograaf ben), ging ik voor de Canon EOS 80D.

Mijn nieuwe Canon EOS 80D dus

Tja, hoe maak je nou die keus? Er zijn inmiddels ik weet niet hoeveel camera’s van Canon. Zeker wist ik dat het weer spiegelreflex van Canon moest worden in elk geval. Maar ga je dan voor de 1300D, de 800D, de 80D of de 6D mark II?

Bij Canon zijn de modellijnen onderverdeeld in getallen: de duizendtallen (1300D) zijn de instapmodellen. Als beginnend fotograaf of fotograaf met een klein(er) budget zijn deze camera’s dus prima! Wil je een iets ‘luxere’ variant (niet direct beter overigens), dan zijn er de honderdtallen (800D). Die zitten net iets boven de instapmodellen (ook qua prijs). Met de nieuwere modellen kun je ook vaak filmen met deze types (met mijn 450D bijvoorbeeld niet). De tientallen zijn al meer bedoeld voor professionals, en de echte professionals maken gebruik van een 5D of 1D. Die laatste camera’s zijn ook ontzettend duur (of kosten veel geld, het is maar net hoe je het wilt noemen :)).

80D versus 450D

Voor het idee heb ik de 80D (links) en de 450D (rechts) even naast elkaar gezet. Als je denkt: wat ziet het er gek uit: dit is alleen de body. Er zit nu even geen lens op. Zoals je ziet, is de 80D echt wel de grote broer (of zus) van de 450D. Hij is ongeveer 150 gram zwaarder en ligt heerlijk in de hand.

Bovenaanzicht: zoals je ziet zit bij de 80D het wieltje voor de modus aan de linkerkant van de camera. Dat is best even wennen :-). En bij de 80D kun je alle instellingen aflezen op het schermpje dat bovenop zit. De 450D heeft dat niet.

En het allermooiste: je kunt het display inklappen. Dat beschermt het display enorm! Ik heb mijn fototoestel eigenlijk altijd wel in een aparte hoes, maar toch kun je niet voorkomen dat er krassen op komen. De 450D heeft dan ook best wat gebruikerssporen.

Ik moet nog wel wennen wat betreft het aanpassen van verschillende instellingen: dat is dus allemaal verplaatst. Niet erg, maar het is maar goed dat er een boekje bij zit. Nu kan het oefenen beginnen!

Oh, en waarom ik gekozen heb voor de 80D t.0.v. de 6D mark ii kun je hier lezen.

Wat ik (tot nu toe) erg leuk en verschillend vind aan de 80D

  • het feit dat je via wifi en een app zo de foto’s op je mobiele telefoon zet (hoe handig!!)
  • dat je veel meer punten hebt om scherp te stellen, en dat je ook een ‘cluster’ (zone) kunt gebruiken om scherp te stellen
  • dat de iso in andere trapjes omhoog gaat dan ik gewend was
  • het klapbare scherm, vooral met filmen of foto’s maken op onmogelijke plekken heel handig
  • dat de camera een stuk groter is waardoor hij fijner in de hand ligt (voor mij)
  • dat je er uberhaupt mee kan filmen (dat kon ik met de 450D niet)
  • dat het schermpje een touch screen is, dat werkt zo makkelijk!

De eerste foto’s die ik maakte

Daar gaat het natuurlijk om, de foto’s! Zoals ik zei moest ik er wel eerst de handleiding op na slaan om de verschillende instellingen te wijzigen haha. En ik denk dat er ook nog menig YouTube filmpje gekeken wordt in de toekomst. Maar ik moet vooral veel oefenen (en niet zoals vandaag mijn camera meenemen, maar de SD kaart in de laptop laten zitten….).

Binnen foto’s maken blijf ik lastig vinden, vooral als het licht niet optimaal is. Met flits toch aardig gelukt!

Gewoon omdat het kan: mijn raamtekening op de foto.

Even spelen: zie je Lize op de bank liggen in de weerspiegeling? (Dat oranje rokje is niet te missen!)

Mijn favoriete fotomodel.

Spelen met veel scherptediepte.

Niet helemaal recht (en dus onbewerkt), maar de lichtjes waren zo mooi :-).

Spelen met de ISO waarden.

Mijn andere favoriete fotomodel. Ik vind het dus lastig om de kleur (witbalans denk ik) van de foto goed te krijgen. De kleuren van de TV weerkaatsten hier ook nog eens in Pepijn zijn gezicht. Het blijft lastig fotograferen, want deze meneer zit nooit stil (en is dus heel lastig scherp te krijgen).

Wat voor camera gebruik jij? En heb je daar bewust voor gekozen? En heb je nog tips om mijn foto’s te verbeteren (anders dan photoshop, ha)? Laat het weten in de comments.

xx
Loes