Welkom op Pixel Loes | Wat is een pixel?

8 January 2018By 0

Hoi! Wat ontzettend leuk dat je komt kijken op mijn hagelnieuwe blog Pixel Loes! Ik blog al een tijdje op Gewoon iets met Loes, maar wilde graag wat meer verdiepen in fotografie. Daarom besloot ik te gaan voor een nieuw domein, waar je nu op terecht bent gekomen. Onlangs kocht ik mijn eerste spiegelreflex camera: een Canon Eos 80D. Dat leverde een boel vragen op en ik heb besloten om die vragen via mijn blog te beantwoorden, omdat ik vast niet de enige ben met deze vragen. Vandaag een  korte introductie dus, en gelijk antwoord op de vraag: Wat is een pixel?

Pixel Loes dus

Tja, het lastigste van een blog beginnen is misschien wel het zoeken van een leuke naam, die niet te moeilijk is. Daarnaast zou het fijn zijn als de naam ook direct de lading dekt, dan weet de bezoeker een beetje wat hij of zij kan verwachten. En zo is mijn blognaam ook ontstaan: Pixel omdat dat met foto’s te maken heeft en Loes omdat ik zo heet (echt waar!). Zoals ik al zei wil ik proberen zo veel mogelijk informatie met je te delen. En I know, vandaag geen mooie foto in dit artikel, maar dat gaat snel veranderen. Beloofd!

Wat is een pixel?

Ja, dan de vraag van vandaag: wat is nou eigenlijk een pixel? Pixel is eigenlijk een samentrekking van de Engelse woorden picture en element (bron), en het werd voor het eerst gebruikt in 1965.

Een pixel is een enkel gekleurd puntje (een dot in het Engels), bijvoorbeeld in een digitaal beeld. Een beeld op een scherm is dus eigenlijk opgebouwd uit heel veel pixels. Het aantal pixel op een scherm bepaald de resolutie van het beeldscherm. Voor een PC kan de resolutie bijvoorbeeld 1280 x 1024 pixels zijn. Hoe meer pixels per oppervlakte-eenheid, hoe scheper het beeld is.

Wist jij dat het woord pixel sinds 1965 bestaat? En heb je een vraag over fotografie die ik zou moeten behandelen? Laat het weten in de comments!

xx
Loes

 

De uitgelicht afbeelding van pixels komt van Shutterstock.

About the Author

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published. Required fields are marked *