Foto’s verkleinen voor je blog | Tips

Een fout die veel bloggers maken is het uploaden van foto’s in het originele formaat. Die foto’s van 3 MB stuk (of meer!) zorgen er voor dat je website ontzettend traag is en bezoekers kunnen daar hinder van ondervinden. Ook kost het je veel ruimte bij je hostingpartij, en eigenlijk onnodig. Daarnaast neemt Google de laadsnelheid van je website ook mee in de bepaling van je positie in de zoekmachine. Ik laat je vandaag zien hoe ik mijn foto’s klaar maak voor mijn blog, en dat zonder Photoshop!

Foto’s verkleinen voor je blog

In deze wereld met supersnel internet zijn we eigenlijk ontzettend verwend geworden. Niet alleen verwachten we van online bestellingen dat ze de volgende dag geleverd worden, ook de snelheid van het laden van websites moet binnen the blink of an eye gebeurd zijn. Als ik naar mezelf kijk, dan geldt dat wel. Ik heb er echt een hekel aan als pagina’s maar half laden, of ontzettend langzaam. Vooral als je dan net ergens klikt als blijkt dat de pagina dan toch niet volledig geladen was. Voor mij dan dus reden om een website direct weer te verlaten (wat dan weer ‘goed’ is voor je bounce rate).

Nu lees ik regelmatig dat vooral WordPress-gebruikers een plugin gebruiken om afbeeldingen te verkleinen. Omdat sommige plugins de meta-data verwijderen en ontzettend veel inleveren op de kwaliteit van de foto raad ik die niet aan. Je moet dan alsnog een back-up van het originele bestand bewaren, en dan schiet je er qua schrijfruimte dus niets mee op.

Het optimale formaat

Voor mijn blog(s) maak ik foto’s met verschillende apparaten: voor Pixel Loes voornamelijk mijn spiegelreflexcamera, maar voor mijn blog Gewoon iets met Loes maak ik ook veel foto’s met mijn telefoon. Als je kijkt naar de afmetingen van de foto’s die een iPhone of een LG G5 maakt, dan zit zelfs daar verschil in. Omdat ik dat storend vind, snij ik dus altijd eerst de foto bij, naar een 10 x 15 verhouding. En soms heb ik een foto gemaakt waar ik alleen een uitsnede van wil gebruiken. Ik snij dan altijd in dezelfde verhouding bij.

Voor mijn beide sites snij ik foto’s naar hetzelfde formaat: 850 x 567 px. Ik gebruik Canva om een uitgelichte afbeeld voor een blog te maken, en daar heb ik de instellingen ook op dat formaat gezet. Als je dan toch een ander formaat foto gebruikt, snijdt Canva ‘m direct bij.

Gratis programma om foto’s te verkleinen

Ik weet dat veel fotografen en creatieve mensen Photoshop gebruiken. Inmiddels heb ik er wel een licentie voor, maar toch gebruik ik nog steeds mijn ‘vertrouwde’ gratis programma om foto’s te verkleinen. Je hoeft dus zeker geen dure licenties aan te schaffen om je foto’s te verkleinen voor je blog of website.

Het gratis programma dat ik gebruik, is IrfanView. Via CTRL-R kun je de foto resizen naar elk willekeurig formaat. En vervolgens kun je ‘m de foto dan opslaan. Overigens gebruik ik IrfanView ook altijd voor de gedownloade foto’s uit Canva. Als ik ze vanuit IrfanView nog een keer opsla, worden ze soms wel 30% kleiner (in bestandsgrootte).

So size does matter!

Voor web is het dus ontzettend interessant om je foto’s te verkleinen. En nu iedereen steeds meer online is op tablets en telefoons is het tonen van een ‘groot formaat’ foto ook helemaal niet meer relevant. Naast het formaat is het ook nog wel even handig om aan de ALT-omschrijving (alternatieve omschrijving) van je foto te denken, dat is dan ook weer goed voor de SEO!

Tot zo ver mijn tips voor foto’s verkleinen voor je blog. Welk programma gebruik jij om je foto’s te verkleinen? En welk formaat zet jij ze in? Ik ben benieuwd!

xx
Loes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *